FAQs

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Ο Ζίκα είναι ιός που μεταδίδεται και με το τσίμπημα του κουνουπιού τίγρης. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν, όμως, ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας το ίδιο και μπορεί να μολύνει με τη σειρά του ένα υγιές άτομο. Τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο για τις εγκύους και τα μωρά τους. Δεδομένης της συσχέτισης του ιού Ζίκα με τη μικροκεφαλία, η πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας κρίνεται επιτακτική, ειδικά για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντική η προφύλαξη από αυτό το είδος κουνουπιού. Τα προϊόντα Teza Μat και Teza Liquid καταπολεμούν αποτελεσματικά το κουνούπι τίγρης και μειώνουν την εξάπλωσή του.

Τι είναι το κουνούπι τίγρης και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει;

Τα τελευταία χρόνια το κουνούπι Τίγρης έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές. Είναι ιδιαίτερα επιθετικό και δρα κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το τσίμπημά του προκαλεί πρήξιμο, και προτιμά να επιτίθεται στα γόνατα και στους αστραγάλους. Εκτός από τον άνθρωπο μπορεί να τραφεί και με αίμα και από τα κατοικίδια και περιστασιακά από τα πτηνά. Θεωρείται φορέας πολλών σοβαρών ασθενειών που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον άνθρωπο και για τα ζώα, όπως ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η νόσος Chikungunya, η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου

Που πρέπει να φυλάσσονται τα εντομοκτόνα;

Συνίσταται να αποθηκεύετε το εντομοκτόνο στο αρχικό του δοχείο με το καπάκι καλά σφραγισμένο και να το κρατάτε μακριά από τα παιδιά, για παράδειγμα κλειδωμένο σε ένα ψηλό ντουλάπι.

Μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά για την αποφυγή των εντόμων;

Γενικά συνίσταται να χρησιμοποιείτε προληπτικά εντομοκτόνα με προσοχή. Είναι καλό να λαμβάνετε μέτρα για να εξοντώσετε τα έντομα προτού μπουν στο σπίτι σας, όπου δείτε στοιχεία ότι υπάρχει απειλή.

Είναι τα έντομα επικίνδυνα για την υγιεινή του χώρου μου;

Η παρουσία εντόμων δημιουργεί προβλήματα στην διαβίωση των ανθρώπων, έντονη όχληση, αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων καθώς και υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Ανάλογα με το είδος, τα έντομα μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο από μικροοργανισμούς μέχρι σοβαρές ασθένειες. Επιπλέον, τα τσιμπήματά τους μπορούν να γίνουν επώδυνα και να προκαλέσουν τσούξιμο, κνησμό ή ερεθισμό, ενώ μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα για άτομα με αλλεργίες.

Τι έντομο είναι αυτό που βλέπω;

Είναι λογικό να θέλετε να γνωρίζετε με τι είδους «εισβολέα» έχετε να κάνετε ώστε να μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Συμβουλευτείτε το Teza Insect ID για να βρείτε το έντομο από το οποίο θέλετε να απαλλαγείτε, καθώς και για να μάθετε ποιο προϊόν θεωρείται καταλληλότερο για την περίπτωση.

Ποια μορφή εντομοκτόνου είναι η πιο κατάλληλη ανάλογα το έντομο;

Είναι γεγονός ότι ανάλογα με το πρόβλημα ή το έντομο, κάποια προϊόντα ενδείκνυνται περισσότερο από άλλα. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την καταλληλόλητα κάθε εντομοκτόνου, μπορείτε να ανατρέξετε στις οδηγίες χρήσης των προϊόντων μας.

Τι επηρεάζει την εμφάνιση εντόμων στο σπίτι;

Η παρουσία των εντόμων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον καιρό και το κλίμα. Κάποια από αυτά είναι πιο προσαρμοστικά και έχουν σταθερή παρουσία όλο το χρόνο, ενώ άλλα μπορεί να είναι αρκετά αδρανή κατά τους χειμερινούς μήνες. Πολλά έντομα έλκονται, τρέφονται ή χρησιμοποιούν για να αναπτυχθούν αποφάγια και οργανικές ύλες σε σήψη. Η ποσότητα φυτών που έχετε στο σπίτι μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την παρουσία μικρών ή μεγαλύτερων εντόμων. Τα λιμνάζοντα νερά είναι χώρος συγκέντρωσης για τα κουνούπια και γίνονται τελικά ο χώρος αναπαραγωγής τους. Γι΄ αυτό καλό είναι να αποφεύγετε να έχετε στη βεράντα, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας πλαστικά περιτυλίγματα, μουσαμάδες, ελαστικά, πιατάκια φυτών, παιχνίδια των παιδιών και φραγμένες υδρορροές. Ακόμα, αν έχετε πουλιά σε κλουβιά, φροντίστε να αλλάζετε το νερό τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και -φυσικά- το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα υπαίθρια κύπελλα των κατοικίδιων ζώων σας.

Τι ποσότητα εντομοκτόνου πρέπει να χρησιμοποιώ;

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη συνιστάμενη δόση κάθε προϊόντος, μπορείτε να ανατρέξετε στις οδηγίες χρήσης του.

Είναι βλαβερό για τα κατοικίδια;

Συνιστάται η απομάκρυνση των κατοικίδιων σε χώρο που χρησιμοποιείται εντομοκτόνο.

Πρέπει να φοράω γάντια όταν χειρίζομαι εντομοκτόνα;

Τα εντομοκτόνα που είναι ειδικά σχεδιασμένα και καταχωρημένα για οικιακή χρήση δεν απαιτούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων γαντιών, για τη χρήση τους. Ωστόσο, είναι καλό να πλένετε τα χέρια σας εάν έχουν ακουμπήσει το εντομοκτόνο και, φυσικά, να αποφεύγετε επαφή με τα μάτια, το δέρμα και τις βλεννογόνους.

Εάν έχω αλλεργίες, μπορώ να χρησιμοποιήσω τα προϊόντα σας;

Τα συστατικά των προϊόντων μας παρατίθενται στις ετικέτες τους, δίνοντάς σας τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές, όπως απαιτείται από το νόμο. Εάν έχετε αλλεργίες, προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας για να συζητήσετε περαιτέρω αυτά τα ζητήματα.

Οι κατσαρίδες είναι επικίνδυνες για την υγιεινή του χώρου μου;

Το πρόβλημα με τις κατσαρίδες είναι ότι κινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους και κατά συνέπεια είναι φορείς διαφόρων μικροβίων. Για παράδειγμα η κατσαρίδα periplaneta americana που προέρχεται από το υπονόμους και τους βόθρους αποτελεί σημαντικό κίνδυνο την υγιεινή αν κινείται ανεξέλεγκτα στον χώρο μας.